Sve što se dogodilo posljednjih godinu dana zasigurno je na svakom od nas ostavilo traga – na ovaj ili onaj način. Potresi – oni doslovni i oni preneseni – glavna su značajka 2020. godine.

Tektonski poremećaji i promjene dogodili su se u svim sferama naših života – od poslovanja, zdravlja, temeljnih životnih uvjeta, okruženja u kojem živimo… I sve je još u punom jeku bez naznaka kada će “drmanje” prestati.

U takvim okolnostima čovjek je prisiljen zastati, razmisliti i donijeti odluku što i kako dalje. Mora se uhvatiti za nešto čvrsto i stabilno na čemu može temeljiti svoje daljnje odluke i postupanje.

Dogodilo se sve to, naravno, i meni. I ja sam sebi postavio pitanje “Za što se uhvatiti sad kad se sve mijenja?”. Refleksno se hvatam za sve poznato i iskušano u mom načinu razmišljanja i djelovanja.

Međutim, što ako toga više nema? Što ako je sve to nestalo da se više nikad ne vrati (u zagradi može stajati sve što je vama nestalo)?

Naši refleksi nas navode da lamatamo rukama po zraku i tražimo to nešto tamo gdje je to uvijek stajalo, a čega više nema. I dok smo shvatili da toga više nema, ljosnemo zbunjeni na dupe.

Pretpostavljam da se slično dogodilo, možda, i u vašoj prodaji. Ono što je dugo služilo kao oslonac za prodajni uspjeh je nestalo i sad stojimo u čudu pitajući se: “Što i kako dalje?”.

Eto, u mom slučaju, odlučio sam se “odučiti” od nekih refleksa, od stvari koje sam radio i mogao raditi u “mraku” što se tiče moje prodaje. I odlučih naučiti nešto novo i raditi nešto sasvim drugačije u prodaji. I, da vam kažem istinu, nije baš jednostavno i puno je neizvjesnosti u zraku. Kao i svaki put kad čovjek uči i radi nešto novo – treba vremena.

Hoće li sve to donijeti rezultata…?

Ne znam. Samo znam da nekadašnji prodajni i poslovni refleksi danas više sigurno ne donose rezultate. I stoga mi je dosta padanja na dupe. Želim krenuti dalje. A vi?