Prodajni trening – krvav ispod kože. Takav vam ja prodajni trening volim. Takav vam ja prodajni trening i preferiram. U konačnici, takav vam ja prodajni trening i održavam.

Tako glasi odgovor na često pitanje koje mi postavljaju klijenti kad se raspituju o specifičnostima mog “trenerskog pristupa”.

I sasvim je to razumljivo pitanje. Ipak se ne radi o sitnom ulaganju. Ponajprije, klijent ulaže u nešto neopipljivo.

E pa, pokušat ću na ovom mjestu učiniti moja trenerska načela što opipljivijim. Barem jedno od njih…

Jedna od mojih omiljenih tehnika održavanja prodajnih edukacija nešto je što sam, inspiriran mojim velikim filmskim idolom i imenjakom – a to je Danilo Bata Stojković, nazvao “Batina tehnika”. Naime, legenda kaže da je, tijekom snimanja filma “Ko to tamo peva”, gospodin Danilo mladom glumcu koji je glumio romskog svirača u jednoj od scena filma opalio pravi šamar – takav šamar da je sve zveknulo. Jadan dječak se toliko šokirao da je pobjegao sa filmskog seta i da su ga danima tražili dok ga nisu našli, a onda mu je gospodin Danilo kupio najveću bombonijeru kao znak isprike uz obećanje da to više nikad neće napraviti.

Na sličnom principu se temelji “Batina tehnika” u mom prodajnom treningu. Volim ja tako mojim poštovanim i dragim sudionicima počesto opaliti metaforičku “šamarčinu” da sve zveči. Žustra diskusija, izazivanje na pragu provokacije, dobrodošli sukob razmišljanja, iznenadna i precizna “prizemljenja” ega (i mog i tuđeg), bockanje prstom tamo gdje je netko najtanji…

“Batina tehnika” promovira sljedeće: ako želiš da bude uvjerljivo, mora biti stvarno.

Jer nema ništa stvarnije od onog što nam prodaja servira na stol svaki dan. Uspjesi i neuspjesi, ushićenja i razočarenja, usponi i padovi… Profesija je to (i poziv – čvrsto sam uvjeren) koja će i najbolje među nama baciti na koljena tu i tamo. Stoga vas i ja bacam na koljena na mojim treninzima tu i tamo.

Čisto da nas sve podsjetim kakav je to osjećaj.

Gospodin Danilo je živio po tim principu, a ja, eto, barem pokušavam…

To je ono što kupujete kad kupujete Bićanićev trening.