Na nedavno održanom konferenciji Poslovnog savjetnika “Superprodavač” sam održao predavanje na temu “Prodavač 2028. godine”. Glavni cilj predavanja (i uistinu se nadam kako sam ga realizirao): navesti sve prisutne na potpuno smrzavanje od straha…

Razlog?

Promjene koje se naziru na horizontu. Promjene koje će imati tektonski učinak na sve branše u ekonomiji – pa onda i na sve branše koje se bave prodajom.

Promjene u vidu novih tehnologija: AI, Business inteligence, softveri, robotika, bootovi…

Njihov (neplanirani?) učinak: svojom učinkovitošću učiniti mnogobrojna radna mjesta na kojima trenutno rade ljudi suvišnim.

Mislite da te promjene neće naći prostora u prodajnoj branši? Pozivam Vas da posjetite stranicu: https://willrobotstakemyjob.com/ (vjerodostojan izvor!) te upišete pojam “Sales”. Rezultat će biti sljedeći: šansa da će prodajne predstavnike u svim “ne-tehničkim” branšama zamijeniti neka vrsta nove tehnologije iznosi preko 80%. Oni koji rade u prodaji u tehničkim branšama za sada stoje na 25% (upišite pojam “retail” i upišajte se u donje rublje ako radite u maloprodaji…).

Kakve ovo veze ima s kamilicom i crnim čajem – pita se moja poštovana čitateljica i čitatelj?

Jednostavno. Promjene koje većina i današnjih prodajnih profesionalaca i prodajnih tvrtki uvodi u trenutnom poslovanju s ciljem prilagodbe novim trendovima (koji btw. dolaze za 5 do 10 godina u punoj snazi) imaju snagu kamilice – blago, gotovo neutralno i krajnje nenametljivo.

Ulaganje u vlastiti profesionalni, stručni i prodajni razvoj? “Pa, eto – bio sam na nekoj stručnoj edukaciji prije 4 godine…”.

Ulaganje u vlastiti prodajni kadar? “Pa, eto – ako bi mogli odraditi 1/2 prodajnog treninga u petak popodne…”.

Uvođenje potrebnih tehnoloških promjena? “Pa, eto – stavili smo novi folder sa segmentacijom kupaca na sharepoint”…

Čista kamilica…

A crni čaj? Pravi, opori, drski, “izbacuje iz cipela” crni čaj?”

To znači promjena za 180 stupnjeva – radikalno promjena perspektive koja počiva na sljedećim pitanjima (a nadam se da ćete naći i odgovore-ja se žestoko trudim u mom slučaju):

– Kako ću/ćemo opravdati svoje postojanje pred poslodavcima/kupcima za 10 godina?

– Kako ću/ćemo ovladati novim tehnologijama umjesto da one ovladaju sa mnom/nama?

Imajte na umu – oni najzdraviji “prodajni napitci” najčešće nisu nimalo ukusni…